Saturday, 16 April 2011

MINANG ker NOGORI..???

huhuhuhu.......sadiah padiah hati dennaii......

haaa..tu dalam sleng minang......ATTENTION YER...minang and nogori sangat sangat berlaenan...kadang2 aku tergelak sorang2 bila ade reporter hiburan yang popular tu dengan bangga and kompidennyer melabelkan satu film yang agak best juga suatu ketika dahulu kat malaysia ni menggunakan dialek minang padahal celah mana minang tu aku xjumper......pelik...tak buat research ker??janganlah macamtu....kite kene bagi informasi yang btol pada pembaca yex??xyahla maen sedap mulut je........

*OUCH..!!!


CAMNI YEWR tuan dan puan sekalian......minang and nogori tu laen nawww ghopenyerr......senang cter minang ngan nogori tu ibarat kelantan and terengganu punyer dialek...denga sama tapi tak serupa.......ADA PAHAM KALU ADEK MANIS..???

selalunya dialek minang perkataan WAANG tu mewakili perkataan AWAK dimana kalau dalam dialek nogori EKAU.....see??sama ker??sama ker???pada reporter reporter sekalian.....TOLONGLAH JANGAN KELIRUKAN PEMBACA.....

KALAU diperhatikan betol2..dialek bahase minang ni memang best......and kadang2 boleh jadi asyik dengar...sebab aper??hahahahaa.........seriously odah rase beruntung mempunyai family angkat berketurunan cina minang muslim..!! hahahaha...camne tu???


kesahnyewrrrr......!!!!!
nenek bff odah niihh kelaheran cina.....dia diambil utk dijadikan anak angkat oleh satu family minang yang berhijrah ke malaysia....so kirenya dari kecik diasuh ngan islam so xpayahla mengucap dua kalimah syahadah lagi.....(ok...alim sekejap...)
and dia membesar dalam keluarga minang yang odah rasa sangat unik....cina minang muslim..hahahah..payah nak dapat baka baik camni lagi....sbb tula odah duk angaw ngan abang bff odah ni walaopon dh berkahwen and anak tiga......HOW..!!!??

BERBALIK PADA KESAHNYER.......kalau uolzz smua dengar orang2 minang ni bercakap ker bergaduh ke mmg besttt la...hahahahah....antara ayat carutan yang selalu dikeluarkan...
"waang malabiah-labiah ??!! taguak daghah dennai..andek angg!!"

hahahaha..maknanya aper???carila kamus....hahahahahahahhahaahah...!!! and  kan u guys familiar ngan lagu Ayam Den Lapeh..?? haaa...kalau original lagutu dari minang..nyanyian asal dr Elly Kasim and kat sini dipopularkan oleh my Diva one and only Kak Nita....haaaa.....kalau uolzz nak taw...try dengar.....laen banar bunyi ey kak nita ngan kak elly tu nyanyi.......ade part..

SIKUA TABANG SIKUA LAPEH.......(elly kasim)
SIKU TABANG SIKU LAPEH....(kak nita)

see the diffrence??kebanyakan ayat2 dari minang ni ade bunyi 'A'  dan 'i'....tapi kedua2 versi lagutu mmg sedap...odah sendiri ade dalam hp nokia n96 odah ni......

lagu2 minang juga sedap didengar....mmg xdinafikan mendayu2 kalah lagu jiwang karat zaman kite blom baligh dedolu.....antara yang sedap UBEKKAN DENNAII....sekali lagi odah nak 'basuh' reporter yang perasan bagus tu......antara lirik lagu nyer...

ubekkan dennaii........sakiknyo sungguh....dalam bacinto....apala ilmu...yang tuan pakai....dennai nan indak...dibaritahu.....sapuluah tahun...janji tak usai.....
 ini baru ayat minang...bukan nogori......banyak perbezaannya......kalau dengar penyanyi tu nyanyi siap nanges2 lagi...huhuhuhuhu.......SUTAN MUDO juga sedap tapi payah nak cari yang original skang...banyak yang diceduk pastu remix..jangan xtaw..minang pon ade remix..hehehehehe.........satu lagi yang nampak ketara dialek antara minang ngan nogori ialah pada ayat GADANG makna bagi kata BESAR.....orang nogori cakap BOSAR....so nampak sangat kan laen???senang citer kene banyak buat rujukan.......MINANG and NOGORI tu laen nawwww yong....xpayahla kelirukan pembaca.......kadang2 nak ketawa dengor ade budak2 baru nak naik ni duk sebut2...


"akuni orang minang tau..ekau jangan maen2 ngan den....den pijak yo peghut tu.."


alahaiiii dek non...!!!!!! tu nogori..bukan minang....ishh....marilah kite membaca ngan lebih banyak lagi..tambah sikit ilmu pengetahuan....odah ngaku odah pon cetek ilmu...kategori bodoh juga lagi sebab xmasuk universiti pon...balaja takat form5 jewr...spm pon bape kerat la sangat yang bukan kaler merah tu...tapi odah sker berkawan ngan orang2 tua..makcik2..janda2...kadang2 ilmu diorg ni xde blaja ngan professor korang yewr...xsalah kalau bergaul ngan pakcik2 makcik2 yang tua dari kite ni...xyahla nak jaga standard sangat.....pakai barang2 branded bagai speaking kalah british accent tapi muke tu jawa gak how???!!

*ouch..!!!!!!! 


antara suasana pemandangan di Bukittinggi West Sumatra....nampak Jam Gadang....ondaiiii....!!

2 comments:

  1. salam..
    ouh...byk jugak bezanya..

    ReplyDelete
  2. wa'alaikummussalam....hye ruzamin...yup mmg banyak...saya pon memula xtaw...banyak gak salasilah dia..ade banyak dialek and suku2....but kandungan diatas takla perfect sangat..banyak lagi kekurangan yang ader... :))

    ReplyDelete